Kaip iškepti gražų ir skanų pyragą? Naudingos gudrybės ir patarimai

Turbūt savo mamos iškepti ką nors skanaus prašo beveik visi vaikučiai. Atrodytų, kas gali būti paprasčiau už tešlos maišymą – supylei visus recepte nurodytus komponentus į vieną dubenį, išmaišei ir baigta... Pasirodo, viskas daug įdomiau. Šį kartą dalinamės patarimais, ką daryti, kad jūsų kepiniai būtų skanesni, gražesni, o kai kuriais atvejais – net ir sveikesni.
 

  • Prieš pradedant darbą, visus būtinus produktus ir indus turėkite po ranka.
  • Į tešlą visada įmaišykite vandeniu atskiesto bulvių krakmolo – bandelės ir pyragai bus purūs ir minkšti net kitą dieną.
  • Jei recepte nurodyta tam tikros talpos kepimo forma, stenkitės tokią ir naudoti, kitaip rezultato nuspėti nebus galima.
  • Jeigu kepate sausainius arba pyragus, naudokite trintus obuolius, džiovintus bananus, slyvas ar kitus vaisius – jums reikės mažiau riebalų. Vaisiai suteikia kepiniui drėgmės ir tekstūros, kurią paprastai suteikia riebalai. Be to, į tokius kepinius reikės mažiau cukraus.
  • Miltus persijokite, kad pašalintumėte nereikalingas priemaišas, o į gaminius patektų daugiau oro.
  • Į bet kurią skystesnę tešlą (pavyzdžiui, blynų, duonos, sklindžių) įmaišykite šaukštą su kaupu manų kruopų. Kepinių tekstūra ir skonis bus geresni.
  • Jeigu gaminate pyrago įdarą, vietoje daug kalorijų turinčios grietinėlės galima naudoti sutirštintą nugriebtą pieną. Panašiai papuošimams ar įdarui vietoje riebaus grietinėlės sūrio, naudokite neriebų jogurto sūrį. Papuošimams taip pat labai tinka mažai kalorijų turintys vaisiai ir uogienės.
  • Į tešlą maišykite ne tik pieną, bet ir pusę stiklinės mineralinio vandens su puse šaukštelio sodos ir trupučiu citrinos sulčių arba acto. Rezultatas jus maloniai nustebins – gaminiai bus purūs net kitą dieną.
  • Kepdami vaisinius pyragus sumažinkite cukraus kiekį arba visai jo nenaudokite. Geresnį skonį kepiniui suteiksite įdėdami cinamono ar kitų prieskonių. Jeigu naudojate rūgščius vaisius, kartu įdėkite ir saldžių – jie atstos cukrų.
  • Patalpoje, kurioje maišote tešlą, neturi būti skersvėjų, antraip ant pyrago užsidės plonytė kieta pluta.
  • Prieš kepdami pyragą nepamirškite kepimo skardą patepti riebalais ir pabarstyti miltais. Tai padės lengviau išimti iškepusį gardumyną ir jis neprisvils.
  • Geriausias būdas patikrinti, ar pyragas jau iškepė, yra įbesti medinį pagaliuką ar dantų krapštuką. Jei ant įsmeigto pagaliuko lieka pyrago – jis dar neiškepė.
  • Maišant mielinę tešlą, visi produktai turi būti kambario temperatūros – tada ji kils greičiau.
  • Kad minkštą tešlą būtų lengviau iškočioti, ant jos uždėkite riebalais pateptą popierių.
  • Kad mielinė tešla neliptų prie rankų, patepkite jas sviestu ar aliejumi.
  • Mielinių gaminių tešlai naudojamas 30–35 laipsnių temperatūros vanduo. Jei jis bus vėsesnis, mielės nebus aktyvios, jei per karštas – jos paprasčiausiai žus.
  • Mieles galima laikyti šaldymo kameroje.
  • Jei kepate tortą/pyragą, skardą statykite orkaitės centre.
  • Geros mielės iškis į paviršių, jei jas panardinsite į vandenį.
  • Būtina teisingai išmaišyti tešlą. Ją permaišius, iškepęs pyragas gali lengvai sukristi. Į riebalus įmaišius visus skystuosius ingredientus, sausuosius produktus geriausia maišyti iš lėto. Naudokite šaukštą, o ne plaktuvą.
  • Minkant tešlą rankos turi būti sausos.
  • Kepant pyrago galima atsisakyti pusės nereikalingų kiaušinių trynių. Verčiau naudokite daugiau baltymų. Taip jūs padidinsite baltymų kiekį, o riebalų ir cholesterolio – sumažinsite.
  • Prieš kišant gaminius į orkaitę, reiktų leisti jiems pakilti 15–20 minučių. Priešingu atveju pyragas ir kiti skanėstai gali būti kieti ar prastai iškepę.
  • Pyragas skardoje kepamas nustačius vidutinę temperatūrą.
  • Jei mieles įdėsite į miltus arba druską, jos ilgiau veiks.
  •  
  • Jei į pyragų, sausainių ir bandelių tešlą dėsite sviesto, o ne aliejaus, gaminių tekstūra bus geresnė.
  • Jei pyragams naudojamas pienas, jie bus kvapesni ir skanesni, ant jų užsidės graži blizganti plutelė.
  • Jei cukraus labai daug, pyragas greitai apskrunda ir net sudega, mielės rūgsta lėčiau, ir gaminys išeina ne toks purus.
  • Sumažinkite riebalų kiekį kepant pyragą, kurio paviršius yra kitas. Riebalų kiekį sumažinsite, jeigu padarysite indo formos pyragą su vaisiais arba kepsite juos tešloje.
  • Kambario temperatūros sviestas maišomas baigiant maišyti tešlą arba ją minkant.
  • Kad pyragai būtų švelnesni ir trapesni, naudojami tik tryniai.
  • Aukšti pyragai kepami žemoje temperatūroje, kad spėtų tolygiai iškepti.
  • Mielinę tešlą galima aptepti pienu, o tada pabarstyti druska, aguonomis ar kmynais.
  • Pyragą iš trapios tešlos kepkite karštoje, o iš mielinės tešlos - vėsesnėje orkaitėje.
  • Mielinės tešlos pyragas karštoje orkaitėje kepamas tik tuomet, jei tešla rūgo per ilgai ir tiesiog „lipa“ iš formos.
  • Pyragas su įdaru prieš kepimą aptepamas plaktu kiaušiniu, pienu arba cukraus sirupu – tada viršus labai gražiai blizga. Tačiau gražiausiai išeina aptepus tryniu.
  • Jeigu norite padidinti sausainių maistinę vertę ir sumažinti kalorijų kiekį, tuomet kaip sudedamąsias dalis naudokite mėgstamus avižinius sausainius ir vaisių batonėlius. Tai gali būti kur kas sveikiau nei dalį riebalų pakeisti trintais obuoliais ar džiovintomis slyvomis.
  • Jei pyragą aptepsite baltymu, jis gražiau apskus.
  • Kuo daugiau pyrage riebalų ir mažiau skysčio, tuo biresnis išeina gaminys.
  • Jeigu norite pagaminti lengvą citrininį varškės pyragą, naudokite neriebią varškę, rikotos sūrį, sutirštintą nugriebtą pieną, citrinų žievelę ir kiaušinių baltymus. Pyrago viršų apliekite neriebiu jogurtu, o ne grietinėle.
  • Jei į pyragą įdėsite per daug sodos, jis bus tamsesnės spalvos ir nemaloniai kvepės.
  • Kepant pirmąjį kartą griežtai laikykitės recepto nuorodų – nedarykite pakeitimų savo nuožiūra, jei nesate dėl jų tikri.
  • Purius biskvitus tikrinkite lengvai spustelėję pirštu pyrago paviršių: jei jis spyruokliuoja – vadinasi iškepęs, jei pirštas palieka įdubimą – dar ne.
  • Tortus/pyragus su dideliu kiekiu vaisių reikia tikrinti atidžiai įsiklausius: jei jie orkaitėje „šnypščia“ - vadinasi dar neiškepę. Taip pat stebėkite kada pyragas atšoks nuo kepimo formos sienelių.
  • Labai plonai iškočioti tešlą galima apvyniojus volelį švarios medžiagos skiautele.
  • Jei tešla per daug drėgna, uždenkite ją kepimo popieriumi ir tada kočiokite.
  • Smėlinės tešlos gaminius išimti iš formos reikia tik tada, kai jie visiškai atvėsta.
  • Prieš dedant pyragą į orkaitę patariama lengvai trinktelėti ranka per kepimo skardą iš apačios. Šis žingsnis padės atsikratyti tešloje susikaupusių oro burbulų ir pyragas nesukris. Taip išvengsite ir duobių pyrago paviršiuje.
  • Prieš maišant į tešlą razinas, jas reikėtų apvolioti miltuose.
  • Jei tešla jau pakilo, tačiau neturite laiko įkišti į orkaitę, pridenkite vandeniu sušlapintu popieriaus lapu (vandens perteklių nupurtykite).
  • Karšto pyrago geriau nepjaustyti, tačiau jei tai būtina – palaikykite peilį karštame vandenyje, greitai nusausinkite ir tada pjaukite.
  • Ar kepinys iškepęs, tikrinkite ne anksčiau nei 10 minučių iki nurodyto laiko recepte. Tikrinkite šiltu peiliu ir netrankykite orkaitės durelių.
  • Išėmę gaminį iš orkaitės, palikite jį formoje mažiausiai dešimčiai minučių. Per tą laiką kepinys šiek tiek sutvirtės ir galėsite lengvai jį išimti.
  • Iškepusį tortą/pyragą reikėtų pastatyti ant grotelių, kad iš apačios cirkuliuotų oras ir jis šiek tiek apdžiūtų.
  • Gaminius su daug vaisių reikia pilnai atšaldyti formoje.
» Rašyti komentarą
» Komentarai
Juzefa
2021-04-03 09:15
Noriu išmokti kepti puru piraga iš anksto
Labai diekoju jūms